صفحه نمایش IPS یا AMOLED: بررسی تفاوتها برای تصمیمگیری آگاهانه
در هنگام انتخاب هر نوع صفحه نمایشی فارغ از آنکه مانیتور باشد یا تلویزیون یا گوشی هوشمند و حتی یک گجت، فاکتورهای زیادی است که در تصمیم گیری ما نقش حیاتی ایفا می کنند و یکی از این فاکتورها قطعا کیفیت نمایش تصویر است.
صرف نظر از اینکه شما به فناوری تولید آن صفحه نمایش توجه کنید یا نه، تفاوت های اساسی بین صفحه نمایش IPS و AMOLED وجود دارد که من نیز بعنوان تحریر کننده این مقاله تا مدتها واقعاً چیزی درباره هیچکدام از این فناوریها نمیدانستم و بسیاری از تصمیمات خود را بر اساس ویژگیهای دیگر میگرفتم تا روزی که در مورد تفاوت IPS و AMOLED شروع به تحقیق کردم.
اگرچه هر دو فناوری آی پی اس و آمولد به طور خاص برای جلب رضایت مصرفکننده طراحی شده و به نفع او می باشند ولی عوامل دیگری نیز وجود دارند که به شدت در کیفیت تصویر تأثیر میگذارند. امروز قصد داریم در این مقاله به بررسی جامع و کامل در مورد دو فناوری صفحه نمایش IPS و AMOLED با زبانی عامیانه بپردازیم و تفاوت IPS و AMOLED را بصورت موشکافانه برای شما بیان کنیم.
نمایشگر IPS چیست؟
سه نوع فناوری در نمایشگرهای LCD استفاده میشود:
- VA (vertical alignment)
- TN (Twisted Nematic)
- IPS (In-Plane Switching)
فناوری IPS به عنوان راهحلی برای مشکلات مربوط به رنگ و زاویه دید که در گزینههای اولیه LCD وجود داشتند، توسعه یافت. نمایشگر آیپیاس یک فناوری است که به طور خاص برای LCDها توسعه یافته است و در آن کریستالهای مایع داخل LCD به صورت موازی (“در صفحه”) با پانل چرخش میکنند که به نور اجازه میدهد به راحتی از آنها عبور کند.
این فرآیند به شدت هرگونه تداخل در نوری که توسط نمایشگر آیپیاس تولید میشود را کاهش میدهد و منجر به تصویری با دقت رنگ بسیار بالا از هر زاویه دیدی میشود. صفحه نمایش آیپیاس قادر به نمایش بیش از ۱۶ میلیون رنگ بوده و رنگهای سفید روشنتر و تصاویر واضحتری را ارائه میدهند.
نمایشگرهای IPS کنتراست رنگ بهتر و زوایای دید وسیعتری ارائه میدهند و در عین حال دقت رنگ تصویر اصلی را حفظ میکنند، زمان پاسخگویی سریعتری نسبت به سایر فناوریهای نمایشگر LCD دارند، و مشاهده تصویر در این نوع از صفحه نمایش ها در نور خورشید آسانتر است.
خاطر نشان می کنم آیفونها از نمایشگرهای LCD آیپیاس استفاده میکنند که برای ارائه رنگهای اصلی و دید در نور مستقیم خورشید انتخابی عالی محسوب میشوند. همچنین این نوع از صفحه نمایش ها برای عکاسی و دیگر زمینههایی که دقت بالای رنگ در آنها فاکتور حیاتی است، یک گزینه بی بدیل محسوب می شوند.

نمای نزدیک از صفحه نمایش با فناوری IPS
نمایشگر AMOLED چیست؟
AMOLED یا Super AMOLED که مخفف (Active Matrix Organic Light Emitting Diode) می باشد نمایشگری است که در آن هر پیکسل ها به طور جداگانه ای روشن میشوند و ترکیبات مواد آلی در نمایشگر با عبور جریان الکتریکی از خود نور ساطع میکنند.
با توجه به اینکه هر پیکسل به عنوان یک لامپ رنگی کوچک عمل نموده و همه پیکسلها به این شکل با هم ترکیب میشوند تا تصویری واحد را ایجاد نمایند، صفحه نمایش AMOLED تصویری زنده و با اشباع رنگی بالا را ارائه میدهد. آمولدها به دلیل توانایی ذاتیشان در خاموش کردن بخشهایی از صفحه، رنگهای سیاه تیرهتری نمایش میدهند. با توجه به همین ویژگی نمایشگرهای آمولد نسبت به نمایشگرهای آیپیاس نسبت کنتراست بهتری ارائه میکنند.
یکی از مزایای این فناوری مصرف انرژی بسیار پایینتر آن نسبت به فناوری IPS بوده و زاویه دید بهتری نیز نسبت به IPS فراهم میکند. نمایشگرهای Super AMOLED (سوپر آمولد) نیز از همان فناوری صفحه نمایش AMOLED بهره برده که با ادغام نمودن حسگرهای فناوری لمسی با نمایشگر در یک لایه، نمایشگری پاسخگوتر، نازکتر و همهکارهتر می سازند.
به دلیل فناوری ساخت نمایشگرهای Super AMOLED، صفحههای آنها نازکتر بوده و نسبت به نمایشگرهای آیپیاس قابلیت بیشتری دارند. به دلیل همین تکنولوژی ساخت است که صفحههای تاشو یا حتی منحنی توسط برندهایی مانند SAMSUNG و LG در قالب مانیتورهای گیمینگ و تلویزیون های جدید روانه بازار شده اند.
در حالی تماشای تصاویر در نور مستقیم خورشید توسط صفحه نمایش آمولد معمولی سخت می باشد، صفحه نمایش Super AMOLED در همان محیط دید بهتری ارائه میدهد. با این حال، در هر دو نوع آمولد، پیکسلها با گذر زمان خراب میشوند که باعث کاهش اشباع رنگ نمایشگر میشود.

نمای نزدیک از صفحه نمایش با فناوری AMOLED
شباهتهای بین نمایشگر AMOLED و IPS
مواردی که باید هنگام تصمیمگیری برای خرید نمایشگری با فناوری آیپیاس یا آمولد در نظر گرفت، متنوع است. هر دو فناوری از تکنولوژیهای ویژهای درون صفحهنمایش استفاده میکنند تا تجربهی رنگ و مشاهدهی عالیای به مصرفکننده بدهند. هر دو فناوری هدف مشابهی را دنبال میکنند، اما تفاوتهایی در هر کدام وجود دارد.
- هر دو فناوری توسط تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند و نمایشگرهای خانگی و صنعتی استفاده میشوند و بسیاری اوقات فناوری موجود به برند بستگی دارد.
- نمایشگرهای IPS و AMOLED هر دو رنگهای اشباع شده و غنی را به کاربر ارائه میدهند، و در نهایت این شما هستید که باید بین دقت رنگ و کنتراست رنگ یکی را انتخاب کنید.
- هر دو فناوری نیز زاویه دید خوبی به کاربر ارائه می دهند.
- هر دو تکنولوژی میتوانند برای کارهای حرفهای و خلاقانه مانند عکاسی، ویرایش ویدئو و طراحی گرافیک استفاده شوند.
تفاوت های بین نمایشگر AMOLED و IPS
بین صفحه نمایش IPS و AMOLED تفاوتهای زیادی وجود دارد که هنگام انتخاب فناوری مورد نظر باید در نظر گرفت، به همین دلیل شباهتها بسیار محدود هستند.
- نمایشگر آیپیاس به طور گسترده در دسترس است و تولید آن ارزانتر است.
- اگر زمان زیادی را در زیر نور شدید خورشید میگذرانید، آیپیاسها کاربردیتر هستند، در حالی که نمایشگرهای آمولد معمولاً در نور شدید خورشید سختتر دیده میشوند.
- صفحه نمایش AMOLED عمر باتری بهتری را ارائه میدهد، حتی اگر گجت هوشمند شما کاملاً شارژ نشده باشد. در طرف مقابل نمایشگر آی پی اس برای کار کردن به نور پسزمینه نیاز دارد، که منجر به مصرف بیشتر انرژی در دستگاه میشود.
- نمایشگر AMOLED نیاز به مراقبت بیشتری نسبت به نمایشگر IPS دارد.
کدام بهتر است؟ نمایشگر AMOLED یا IPS
با توجه به آنچه امروز برای شما برشمردم، کدام نمایشگر در نبرد میان این فناوری ها برنده است؟ صفحه نمایش آی پی اس بهتر است یا آمولد ؟ در نهایت، تصمیم با شما به عنوان مصرفکننده است، زیرا تنها شما میتوانید بر اساس اطلاعات داده شده تعیین کنید که چه چیزی برای شما مهمتر است. برای برخی، یک نمایشگر آمولد با عمر باتری بهتر و کنتراست رنگ قویتر اهمیت بیشتری خواهد داشت، و برای دیگری، نمایشگر آیپیاس با تصویری واضحتر و دید بهتر در روز اهمیت بیشتری دارد.
برای برخی دیگر، چیزی که بهترین نمایشگر را متناسب با رنگهای واقعی پروژه ارائه دهد، حیاتیتر است. به عنوان کسی که گوشی هوشمند با نمایشگر آمولد دارد، میتوانم به این نکته اشاره کنم که دیدن تصاویر و حتی شماره ها در زیر نور شدید خورشید بسیار سخت است. و این تنها نکته منفی است که من در تجربه بسیار رضایتبخش با گوشی هوشمندم دارم.
با این حال، شخصاً معتقدم که مزایای یک نمایشگر آمولد به مراتب از معایب آن بیشتر است. عمر باتری بهتر برای من مهمتر است زیرا من زیاد ویدئو روی گوشیام تماشا میکنم و نمایشگر آمولد من در هر محیطی به خوبی کار میکند به غیر از زیر نور خورشید. برای دستگاه خاصی که قصد خرید آن را دارید، همه گزینههای موجود را بررسی کنید و تصمیم بگیرید کدام یک برای هدف مورد نظرتان مناسب است و با بیان تجربیات و نظرات خود در زیر این مطلب دیگر علاقمندان به این موضوع را در جهت اخذ بهترین تصمیم یاری کنید.
بررسی نمایشگرهای IPS در یک نگاه

مـــــزایــــا
- روشنایی عالی
- هزینه تولید کمتر
- مقاومتر در برابر ضربه
- زاویه دید خوب
معــایب
- مصرف انرژی بیشتر
- رنگ مشکی ضعیف تر
- تعداد لایه های بیشتر در فناوری ساخت
بررسی نمایشگرهای AMOLED در یک نگاه

مـــــزایــــا
- اشباع رنگ عالی
- زاویه دید خوب
- مصرف انرژی کم
- عالی برای ساخت صفحات منحنی و تاشو
معــایب
- آسیب پذیری بیشتر
- نور کمتر در برابر IPS